Wiedzą jak zbudować kryształ czasoprzestrzenny

25 września 2012, 11:14

Zespół pracujący pod kierunkiem uczonych z Lawrence Berkeley National Laboratory opracował właśnie eksperymentalny projekt takiego kryształu. Miałby on bazować na elektrycznej pułapce jonowej oraz prawie Coulomba i odpychaniu się cząstek o jednakowym ładunku.



Kopolimer blokowy udoskonali HDD

15 listopada 2012, 11:36

Chemicy i inżynierowie z University of Texas w Austin wiedzą, w jaki sposób można pięciokrotnie zwiększyć pojemność współczesnych dysków twardych


Jeże zbadają Fobosa?

2 stycznia 2013, 18:09

Gdy oglądaliśmy przygotowany przez NASA "Siedem minut horroru", widzieliśmy, jak trudnym zadaniem jest posadowienie łazika na powierzchni Marsa. Być może jednak w przyszłości NASA nie będzie musiała przygotowywać takich filmów. Bo już w niedalekiej przyszłości umieszczenie pojazdu na obiekcie pozaziemskim może być prostą, wielokrotnie powtarzaną procedurą.


Przebywanie na słońcu chroni kobiety przed reumatoidalnym zapaleniem stawów

6 lutego 2013, 14:51

Regularne wystawianie na działanie światła słonecznego, zwłaszcza ultrafioletu B (UVB), wydaje się zmniejszać ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).


Pingwin upodobał sobie grę dla kotów na iPadzie

18 marca 2013, 12:57

Młode pingwiny magellańskie (Spheniscus magellanicus) z Akwarium Pacyficznego w Long Beach dostały ostatnio nową zabawkę. Przestarzały, wg ludzi, iPad, a właściwie zainstalowana na nim gra, sprawia im wiele radości.


Świadomość, ile trzeba pochodzić, by coś spalić, hamuje apetyt

25 kwietnia 2013, 06:19

Kiedy w menu obok nazwy dania umieści się informację o ćwiczeniach, jakie trzeba by wykonać, by spalić przyjęte z nim kalorie, ludzie ograniczają energetyczność posiłków.


Niezwykłe oczy szczura

29 maja 2013, 08:23

Szybkie kamery i systemy śledzenia aktywności pozwoliły uczonym z Instytutu Cybernetyki Biologicznej Maksa Plancka na stwierdzenie, że oczy szczurów poruszają się w przeciwnych kierunkach zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i poziomej.


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Dzięki sprzedaży karaczanów uiszcza czesne

2 sierpnia 2013, 06:24

Kyle Kandilian, student Michigan-Dearborn University, do tego stopnia lubi karaczany, że dzieli dom z ok. 200 tys. tych owadów. Odstąpił im nawet sypialnię...


Dell zniknie z giełdy

13 września 2013, 10:00

Dell zostanie wycofany z giełdy. Akcjonariusze wyrazili zgodę na wykupienie akcji w cenie 13,75 USD za sztukę plus 13 centów dywidendy. Będzie to oznaczało, że całkowity koszt wykupienia Della wyniesie 24,9 miliarda USD.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy